Park in San Pedro vernoemd naar Jo Opsteegh

Tijdens het werkbezoek aan Nicaragua werd op 15 mei het 'Parque Ecológico Jo Opsteegh' geopend. Hoewel het park nog niet helemaal af is, besloot de gemeenteraad van San Pedro eind april unaniem om het park naar Jo Opsteegh te vernoemen. Bijzonder was dat resten van Jo Opsteegh hier een laatste rustplaats vonden en een boom ter nagedachtenis aan de medeoprichter van GESP aangeplant werd als het begin van een park vol groen.

Op verzoek van de familie van de op 4 januari jl. overleden Jo Opsteegh namen twee bestuursleden van GESP een urn mee om ook de mensen in San Pedro de gelegenheid te geven afscheid te nemen van don Jo. Dat hij in de zusterstad van Gennep geliefd was, bleek uit de woorden van Henry van Eldijk, die bij de opening aanwezig was. "Iedereen die we spraken vroeg naar Jo en was begaan met zijn heengaan. En ze waren blij verrast toen we vertelden dat Jo een plekje in het park zou krijgen. Je zag dat het hen goed deed om Jo voor altijd in San Pedro te hebben."

Hoewel de aanleg van het park nog volop gaande is, werd deze wel met alle egards geopend. Daarbij ontbrak zelfs de priester niet die Jo de laatste eer betoonde. De huidige burgemeester Ramon Gonzalez gaf aan dat Jo waarschijnlijk meer van San Pedro wist dan menig burgemeester of raadslid: 'En overal waren zijn inspanningen zichtbaar.' De voormalige directeur van de middelbare school en stadshistoricus René Matus sprak de volgende woorden: 'Jo is synoniem met solidariteit.' Ook een blind meisje dat dagelijks het rehabilitatiecentrum Johana Miranda bezoekt, sprak voor de vele aanwezigen. Dat ze dat wat eng vond, was geen reden om het niet te doen. Want zo vertelde een begeleidster: 'Don Jo verdiende het.'

Zowel het bestuur van GESP als de familie is vereerd met dit bijzondere gebaar van de inwoners van San Pedro.Plakkaat Jo 2

Het woord van 2017: Dankbaarheid

Het jaar 2017 was een jaar van verandering en verwachting, maar vooral van dankbaarheid. Naast de gemeenteraadsverkiezingen in Nicaragua, bestuurswisselingen in Nederland, de eerste digitale nieuwsbrief van GESP, het drieluik en de prachtige projecten in San Pedro de Lóvago zijn we dankbaar voor de inzet van alle vrijwilligers en andere mensen en organisaties die op enerlei wijze onze projecten steunen. Een samenvatting van het jaaroverzicht 2017.

In 2017 vonden er twee werkbezoeken aan San Pedro de Lóvago plaats. Na bijna 20 jaar was Ernst de Vries weer in Nicaragua en bekeek alle veranderingen. En dat waren er veel.

Basisvoorzieningen voor een beter leven

De vernieuwde samenwerking met de gemeentes San Pedro en Gennep, CDM (gemeentelijk ontwikkelingscomité), Quitulia en GESP nam in 2017 vorm aan. In dit kader werden 2 projecten voor drinkwater op scholen uitgevoerd. Quitulia zorgde daarbij voor natuur- en milieueducatie. Een mooie vorm van samenwerking, waarbij het zoeken naar verdere mogelijkheden onze aandacht heeft.

In Los Borges werd de eerste van de vier zwaartekrachtgedreven waterleidingen op 19 oktober 2017 feestelijk in gebruik genomen (zie foto). Helaas kenden de andere drie projecten vertraging door de vele regenval. In het eerste kwartaal van 2018 wordt in San Bartolo, La Pintada en La Vainilla de laatste hand gelegd aan de drinkwaterleidingen. In totaal hebben dan 150 huizen een kraan en een watermeter. Voor bijna 800 inwoners zal het dagelijks leven drastisch veranderen. Vooral de vrouwen hoeven niet meer uren te lopen om aan water te komen.

22552552 1668018116606322 8676641700428735372 n

Sociale inclusie, omdat iedereen meetelt

Al vier jaar ondersteunt GESP lokale initiatieven die schooluitval tegengaan en kinderarbeid bespreekbaar maken. Dit jaar met ondersteuning van Kerk in Actie voerde Quitulia het project 'alle kinderen naar school' uit op 4 rurale scholen in Zanzíbar, La Sardina en Bulun. Naast sportmiddagen met voetbal, honkbal, trefbal en volleybal gaf Quitulia de kinderen (met een achterstand tot onderwijs) huiswerkbegeleiding. Ook werden leesmiddagen en gedichtwedstrijden georganiseerd. Als afsluitende activiteit werd in augustus een educatief festival georganiseerd. Door de uitvoer van dit programma gaan nu 70 kinderen dagelijks naar school. Van deze 70 kinderen zijn 48 kinderen helemaal gestopt met werken. Indirect werden door het programma nog eens 90 kinderen ondersteund en meer dan 100 ouders namen deel aan de verschillende workshops.

In 2016 werd dit programma in San Bartolo, El Juste en La Palma uitgevoerd. In San Bartolo bleek toen dat de school niet aangesloten was op het elektriciteitsnet. Met o.a. de sponsorcheck van de Wecycle-actie konden de bedrading - en alles wat daarbij komt kijken - in het schoolgebouw aangelegd worden. Het ministerie van Onderwijs zorgde eind maart voor de aansluiting op het net.

Het rehabilitatie- en dagbestedingscentrum Johana Miranda voor kinderen met een beperking kreeg met financiering van GESP al een extra aula en in 2017 kwam daar een overkapping bij. Op 9 december 2016 werd de ruimte onder het afdak in gebruik genomen. Deze ruimte doet dienst als recreatieruimte. Elke dag zijn er verschillende activiteiten zoals muziek, dans, theater en sport. Momenteel worden er 23 kinderen begeleid.

Economische ontwikkeling krijgt impuls door krediet

Zuivelcoöperatie Chontalac gaf al in 2016 aan zelf een kredietafdeling te willen oprichten. Leden kunnen dan via de coöperatie geld lenen voor verbeteringen binnen het productiesysteem. LBSNN heeft met het voorstel en de uitvoering geholpen en bood een lening aan.

In totaal zijn er met het fonds 'trazabilidad' door zowel Chontalac als de gemeente San Pedro meer dan 38.000 oormerken uitgegeven. En de vraag groeit. Het oormerken als registratie van de runderen is door een nieuwe wet en gezondheidseisen in een sneltreinvaart gekomen.

In 2017 werden specifieke cursussen aan jongeren aangeboden om hun vaardigheden en kennis over rundveehouderij te verbeteren. De 3 onderwerpen waren veevoeding in de droge tijd, gebruik en toepassing veterinaire middelen voor rundvee en toepassing natuurlijke bemestingsmethoden (o.a. compost). De cursussen zijn 70% praktijk en 30% theorie en de cursisten kregen van ITA (instituut voor technisch agrarisch onderwijs) na afronding een certificaat.

Collage 2017

Wereldburgerschap in het teken van de Global Goals

Op vrijdag 10 november 2017 werd de muurschildering op Mikado in Gennep onthuld. Dit kunstwerk werd door 6 leerlingen onder leiding van de Nicaraguaanse kunstschilder gemaakt. En een week later op 17 november 2017 volgde 't Diekske. Het thema voor beide muurschilderingen was 'school en vrije tijd'. Ook vertelde schrijver Gerard Sonnemans het verhaal van Sergio en Rosa, de hoofdpersonen uit zijn boek "Het lot van een geluksvogel'. Dit zogenaamde drieluik werd begin 2018 afgesloten met het inleefatelier. Dit programma wordt medegefinancierd door LBSNN, Platforma-CEMR en Europese Unie onder auspiciën van de gemeentelijke VNGi campagne "Gemeente4GlobalGoals".

Dit is een samenvatting. We hebben natuurlijk nog veel meer gedaan. Lees het uitgebreide jaarverslag

Speciale zaterdag tijdens SumMmertime 2018: Nicaragua Festival

De gemeente Gennep heeft al bijna 25 jaar een stedenband met een stad in Nicaragua: San Pedro de Lóvago. Op zaterdag 7 juli 2018 organiseert SumMmertime samen met Stichting GESP/Gennep het Nicaragua Festival. Deze dag staat in het teken van de duurzame werelddoelen, maar is vooral genieten van swingende latinmusic van Los Mayas en proeven van Latijns-Amerikaanse hapjes. Naast een kinderplein zijn er workshops en is Radio El Mundo te gast.

Het trio Los Mayas met een unieke samenstelling van harp en Spaanse gitaar en zang vertolken bekende en minder bekende muziek uit Latijns-Amerika. Van Guantanamera tot La Bamba, van ranchero tot salsa.

Voor kinderen is er een speel- en beleefplein. Zo komt het Wereldpaviljoen naar Gennep en gaat samen met kinderen aan de slag met afvalmateriaal. Zelf autootjes maken en je eigen naambordje. Wie wil dat nou niet? Ook zijn er workshops zoals Zumba, theater en muziek maken.
vlag

Tijdens de uitzending van Café El Mundo is er ruimte voor ontmoeten en verhalen. Radio El Mundo geeft stem aan burgerinitiatieven die wereldwijd projecten ondersteunen. Rondom deze uitzending zal er informatie gedeeld worden over de 17 werelddoelen en hoe de stedenband daar vorm aan geeft. In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Het doel van deze Sustainable Global Goals (SDG) is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering te maken.

Binnen GESP is er een kleine werkgroep voor de organisatie van de dag. "We zijn echter altijd op zoek naar vrijwilligers," zegt Ernst de Vries. "Iedereen die Latijns-Amerika een warm hart toe draagt - en al die anderen - roepen we op om zich bij ons te melden. Samen maken we er een mooie dag van." 

Interesse? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0610651050.  

Deze dag is een onderdeel van de Campagne 'Stedenbanden en Global Goals 2030' dat mede gefinancierd wordt door het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland – Nicaragua (LBSNN), Platforma-CEMR en Europese Unie onder auspiciën van de gemeentelijke VNGi campagne "Gemeente4GlobalGoals".

Drieluik Mondiaal Burgerschap: leerzaam en leuk!

Afgelopen weken stond op zowel 't Diekske in Afferden als op Mikado in Gennep het inleefatelier. In verschillende decors zoals een school, een bank en een markt leren kinderen spelenderwijs hoe kinderen in andere landen wonen, werken en leven. Met dit inleefatelier werd het drieluik mondiaal burgerschap op beide scholen afgesloten.

Het drieluik bestaat uit een storytelling, een muurschildering en het inleefatelier. Al in november vorig jaar vertelde Gerard Sonnemans uit Boxmeer over Sergio en Rosa en maakten de kinderen samen met Tania Gutierrez uit Nicaragua een muurschildering. Op deze wijze maakten de kinderen kennis met Nicaragua. De kinderen waren enthousiast en de leerkrachten reageerden positief. Twee scholieren schreven in hun verslag: 'Het was leuk om zelf eens te beleven hoe het leven er daar aan toe gaat!!'

verhaal

In het kader van de lokale campagne 'Stedenband en Global Goals 2030' werd dit programma, dat mede gefinancierd is door het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland – Nicaragua (LBSNN), Platforma-CEMR en Europese Unie onder auspiciën van de gemeentelijke VNGi campagne "Gemeente4GlobalGoals", uitgevoerd door de gemeente Gennep en Stichting GESP.

Lange bon verraadt prachtige opbrengst statiegeldactie

Statiegeldactie AH opbrengst 2In de laatste maanden van vorig jaar stond bij de emballage-automaat van de AH Van der Laan in Gennep de GESP-bonnenton. Hierin konden emballagebonnen gedoneerd worden. Op donderdag 25 januari jl. maakte Ruud van der Laan het uiteindelijke bedrag bekend. De lange afrekenbon liet zien dat het opgehaalde bedrag groot was. Het winkelende publiek doneerde zo'n €531,65 en Van der Laan zegde toe dit bedrag tot €750,00 aan te vullen. Een geweldige opbrengst die naar het project 'Alle kinderen naar school' in San Pedro de Lóvago gaat.

Al vier jaar ondersteunt Stichting GESP lokale initiatieven die schooluitval tegengaan en kinderarbeid bespreekbaar maken. Vorig jaar kregen 71 kinderen uit drie comarca's (woonkernen in het buitengebied van San Pedro de Lóvago) zo de kans om naar school te kunnen en dat te blijven doen. Partnerorganisatie Quitulia verzorgde op 4 scholen in Zanzíbar, La Sardina en Bulun bijscholing en huiswerkbegeleiding en organiseerde recreatieve, culturele en sportieve buitenschoolse activiteiten. Daarnaast zijn er workshops voor ouderen en leerkrachten en krijgen de kinderen extra schoolspullen en worden waar nodig scholen opgeknapt. Deze beproefde aanpak maakt bovendien de gemeenschap sterker.

Voor 2018 liggen de ambities nog hoger: in Zapotal, Cangrejal, Banadi, Potrero Cerrado, La Pintada en Muluco wil Quitulia 76 kinderen bereiken en motiveren naar school te gaan. Door de grotere afstand en de ligging van de verschillende comarca's zullen de kosten iets hoger zijn dan voorgaande jaren. In 2017 bedroeg het totale project US$10.500,00. Daarom is het bestuur van GESP ook erg blij en dankbaar met de opbrengst van deze statiegeldactie. 


Foto: Voorzitter van Stichting GESP Ernst de Vries (rechts) samen met Ruud van der Laan (AH van der Laan - Gennep)

Meer informatie over onze projecten, vindt u op onze projectenpagina. Lees ook dit verhaal Heldin op het schoolplein en dit artikel Ook dit jaar weer veel 'uitvallers' terug in de schoolbanken! over het programma 'Alle kinderen naar school". 

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.