Bijzondere ontmoeting in Nicaragua

Tijdens het werkbezoek eind februari aan San Pedro de Lóvago vond een heel bijzondere ontmoeting plaats. In het kader van meer dan 20 jaar stedenband tussen beide gemeentes waren op uitnodiging van Stichting GESP alle zes burgemeesters uit onze Nicaraguaanse zusterstad, waaronder de huidige burgemeester, op een diner aanwezig. Sinds de oprichting van GESP werkte Gennep/GESP samen met deze burgemeesters. Om de vier jaar vinden in Nicaragua burgemeestersverkiezingen plaats. Naast twee bestuursleden van GESP was ook de gemeente Gennep hierbij vertegenwoordigd. De vele verhalen en anecdotes gaven een mooi beeld van deze jarenlange samenwerking.

Elke burgemeesterstermijn werd gekenmerkt door specifieke onderwerpen die de samenwerking met Gennep en GESP vorm gaf. In 1993 zette Christiam Matus de eerste stappen. Zij zat als burgemeester in het landelijke overleg stedenbanden en droeg San Pedro de Lóvago ook voor als stedenbandpartner. Toen kwam Gennep in beeld. Het eerste bezoek over nog vaak onverharde wegen maakte veel los bij de Gennepenaren. De stedenband was geboren.

Thema's als onderwijs, gezondheid, infrastructuur en water liepen als een rode draad door al deze jaren van samenwerking. Zo werd een bibliotheek opgezet en was er een alfabetiseringsprogramma. Maar ook programma's voor landbouwinnovatie en rurale ontwikkeling verbeterden de levensomstandigheden in San Pedro waar veeteelt de belangrijkste inkomstenbron is. De gemeentelijke en territoriale ontwikkelingsplannen en het opzetten van het kadaster droegen daar zeker aan bij. Elian Gonzalez, de zittende burgemeester, rondde af met een kort overzicht van de plannen, waarbij duurzame watervoorziening en agrarisch ondernemerschap een belangrijke plaats innemen.

 

Burgemeesters San Pedro 1

Iedereen was het er over eens dat de stedenband met Gennep/GESP veel gebracht had en zeker voortgezet moest worden. Met nadruk op het delen van kennis, kunde en vaardigheden. Het (door)vragen en meedenken door 'los holandeses' werd als zeer waardevol gezien. Deze betrokkenheid en de ontstane vriendschap maakten en maken het verschil, aldus de burgemeesters. "En dat koesteren we. We hopen op nog vele jaren samen, want we leren van elkaar, nog steeds", zei Jo Opsteegh van GESP bij terugkomst in Nederland.

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.