Bijzondere ontmoeting in Nicaragua

Tijdens het werkbezoek eind februari aan San Pedro de Lóvago vond een heel bijzondere ontmoeting plaats. In het kader van meer dan 20 jaar stedenband tussen beide gemeentes waren op uitnodiging van Stichting GESP alle zes burgemeesters uit onze Nicaraguaanse zusterstad, waaronder de huidige burgemeester, op een diner aanwezig. Sinds de oprichting van GESP werkte Gennep/GESP samen met deze burgemeesters. Om de vier jaar vinden in Nicaragua burgemeestersverkiezingen plaats. Naast twee bestuursleden van GESP was ook de gemeente Gennep hierbij vertegenwoordigd. De vele verhalen en anecdotes gaven een mooi beeld van deze jarenlange samenwerking.

Elke burgemeesterstermijn werd gekenmerkt door specifieke onderwerpen die de samenwerking met Gennep en GESP vorm gaf. In 1993 zette Christiam Matus de eerste stappen. Zij zat als burgemeester in het landelijke overleg stedenbanden en droeg San Pedro de Lóvago ook voor als stedenbandpartner. Toen kwam Gennep in beeld. Het eerste bezoek over nog vaak onverharde wegen maakte veel los bij de Gennepenaren. De stedenband was geboren.

Thema's als onderwijs, gezondheid, infrastructuur en water liepen als een rode draad door al deze jaren van samenwerking. Zo werd een bibliotheek opgezet en was er een alfabetiseringsprogramma. Maar ook programma's voor landbouwinnovatie en rurale ontwikkeling verbeterden de levensomstandigheden in San Pedro waar veeteelt de belangrijkste inkomstenbron is. De gemeentelijke en territoriale ontwikkelingsplannen en het opzetten van het kadaster droegen daar zeker aan bij. Elian Gonzalez, de zittende burgemeester, rondde af met een kort overzicht van de plannen, waarbij duurzame watervoorziening en agrarisch ondernemerschap een belangrijke plaats innemen.

 

Burgemeesters San Pedro 1

Iedereen was het er over eens dat de stedenband met Gennep/GESP veel gebracht had en zeker voortgezet moest worden. Met nadruk op het delen van kennis, kunde en vaardigheden. Het (door)vragen en meedenken door 'los holandeses' werd als zeer waardevol gezien. Deze betrokkenheid en de ontstane vriendschap maakten en maken het verschil, aldus de burgemeesters. "En dat koesteren we. We hopen op nog vele jaren samen, want we leren van elkaar, nog steeds", zei Jo Opsteegh van GESP bij terugkomst in Nederland.

GESP: Doe mee!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen aan een betere situatie in onze partnergemeente San Pedro de Lovago? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren.

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie (RSIN: 804327506). Daarom zijn uw giften aan ons, voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over GESP, vriend worden of doneren, klik hier. Meer informatie in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen. Door online aankopen te doen.

Bijvoorbeeld door het kopen van een boek, kunt u GESP steunen. Dat kan via YouBeDo. Bij de aankoop van een boek, kunt u 10% van het aankoopbedrag schenken aan GESP. Samen lezen voor ontwikkeling!

Maar ook bij (bijna) alle andere aankopen kunt u ons steunen. Via Goede Doel Shop kan men namelijk gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. U hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de shop (zoals Bol.com & Zalando) en een aankoop te doen. Dit kost u geen cent extra!

Logo Goedshop

Ontwikkeling door verbondenheid. Doe mee! 

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Je kunt nu Nicaragua beleven in Nederland. In Steyl - bij Venlo - om precies te zijn. Daar is een compleet dorp nagebouwd in Nicaraguaanse sfeer.

In een Fokker 50 vlieg je naar San Pedro, waar je het gemeentehuis, de bank, de kerk, een fabriek, een woonhuis, een echte winkel en een cacaoplantage kunt bezoeken. In de theaterruimte, genaamd La Cantina, kun je dan heerlijk nagenieten van deze 'buitenlandse' belevenis.

In 2015 verkoos ANWB 't Wereldpaviljoen tot de top drie van het meest maatschappelijke uitjes van ons land.

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur én op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.