Praktijklessen die werken!

Drie jaar geleden startte de technische veeteeltopleiding in San Pedro de Lovágo. Veel jongeren én ook enkele ouderen volgden de opleiding. Op 10 augustus 2016 ontvingen 21 studenten hun cerificaat. In 2014 spraken we enkele leerlingen.VeeteeltopleidingDe ouders van de (destijds) 19-jarige Kasandra Yubelka Lazo hebben een veeteeltbedrijf en zelf wilde ze meer over de gezondheid van de dieren weten. Hoewel ze voor de eerste aanmelding te laat was, lukte het de tweede ronde wel. "En daar heb ik geen spijt van!" Ze vervolgt: "Al als klein meisje vond ik dieren leuk en ik heb altijd mijn ouders op de finca (boerderij) geholpen. Ik was de enige; mijn drie broers hielden zich daar liever niet mee bezig. Ik stelde me ten doel om meer van dierverzorging te leren om zo mijn vader te kunnen assisteren." Over de cursus is ze heel enthousiast. "Samen met andere cursisten onderzoeken en ontdekken we bijvoorbeeld hoe een pelibeuy (een wolloos schapenras) anatomisch gebouwd is. Dat is heel leerzaam."

Ook Juan Douglas Gonzaléz (toen 45 jaar) is enthousiast. Hij werkt al vele jaren op de twee finca's van zijn vader, die te oud is om zelf nog te werken. "Ik nam het besluit om deel te nemen aan de opleiding samen met mijn dochter Smyrna. Ik leer veel. De leraren weten goed hoe ze de kennis moeten overdragen en door de brede aanpak voel ik me erg gemotiveerd. Ik ga de opleiding zeker afmaken. Veel veehouders missen de kennis om optimaal hun dieren te verzorgen. Daarom moeten we altijd een deskundige inschakelen als we moeilijkheden hebben. Nu kan ik veel zelf."

Volgens Juan is deze beroepsopleiding een goede zet van de gemeente. Naast de gemeente zijn ook 2 landbouwcoöperaties verantwoordelijk. De uitvoering stond onder leiding van INRUT, het instituut voor rurale ontwikkeling in Nicaragua. Stichting GESP samen met het LBSNN nam de financiering op zich. 

Zowel Kasandra als Juan willen de gemeente en GESP bedanken. "Nu hebben we een mogelijkheid om ons (bij) te scholen. De universiteit is te duur voor ons. Deze opleiding is heel praktisch zodat we alles meteen in onze finca's kunnen toepassen". "En ik," zegt Juan, "voel me tussen de jongeren helemaal niet te oud. Ik werd zelfs gekozen als studentenraadslid. Ik word steeds slimmer..."

Dit verhaal verscheen eerder op kleinegoededoelen.nl en is nu aangepast. Op de foto een aantal studenten op de praktijkboerderij. Deze foto is gemaakt tijdens het werkbezoek aan Nicaragua in februari 2016.

GESP: Doe mee!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen aan een betere situatie in onze partnergemeente San Pedro de Lovago? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren.

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie (RSIN: 804327506). Daarom zijn uw giften aan ons, voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over GESP, vriend worden of doneren, klik hier. Meer informatie in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen. Door online aankopen te doen.

Bijvoorbeeld door het kopen van een boek, kunt u GESP steunen. Dat kan via YouBeDo. Bij de aankoop van een boek, kunt u 10% van het aankoopbedrag schenken aan GESP. Samen lezen voor ontwikkeling!

Maar ook bij (bijna) alle andere aankopen kunt u ons steunen. Via Goede Doel Shop kan men namelijk gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. U hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de shop (zoals Bol.com & Zalando) en een aankoop te doen. Dit kost u geen cent extra!

Logo Goedshop

Ontwikkeling door verbondenheid. Doe mee! 

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Je kunt nu Nicaragua beleven in Nederland. In Steyl - bij Venlo - om precies te zijn. Daar is een compleet dorp nagebouwd in Nicaraguaanse sfeer.

In een Fokker 50 vlieg je naar San Pedro, waar je het gemeentehuis, de bank, de kerk, een fabriek, een woonhuis, een echte winkel en een cacaoplantage kunt bezoeken. In de theaterruimte, genaamd La Cantina, kun je dan heerlijk nagenieten van deze 'buitenlandse' belevenis.

In 2015 verkoos ANWB 't Wereldpaviljoen tot de top drie van het meest maatschappelijke uitjes van ons land.

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur én op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.