Feestelijke afsluiting veeteeltopleiding San Pedro

Op 10 augustus jl. ontvingen in San Pedro de Lóvago, Nicaragua 21 studenten een officieel certificaat. Zij hadden met succes de cursus veehouderij doorlopen. Een opleiding met 1.100 lesuren verspreid over 2 jaar in hun vrije tijd. Bijna allemaal praktijklessen. Over dieren-gezondheid, -voeding en verbeterde landbouw- en veeteeltmethodes. "Heel knap van deze jonge mensen," meent Jo Opsteegh van GESP die samen met Yvonne van Driel bij de feestelijke uitreiking aanwezig was. "Sommige studenten moesten er al om 3 uur 's nachts voor uit hun bed om de lessen bij te kunnen wonen. Heel gemotiveerd. Petje af."

Deze opleiding ontstond nadat bleek dat er weinig kennis van verbeterde veeteeltmethodes onder de veehouders aanwezig was. In Chontales is het houden van runderen veruit de belangrijkste economische activiteit. Binnen het programma 'Caminando Juntos' pleitte GESP – samen met de gemeente San Pedro de Lóvago - voor de start van deze opleiding. Omdat onderwijs belangrijk is voor de economische ontwikkeling. "En de opgedane kennis zal verder gedeeld worden," vervolgt Jo Opsteegh. "Er zijn plannen van een aantal afgestudeerde studenten om samen een collectief te vormen om zo landbouwvoorlichting te geven. Deze diensten komen aan alle veehouders in de omgeving ten goede. We zijn hier erg blij mee en zullen dit voorstel zeker ondersteunen."

Wat een eenvoudige diploma-uitreiking zou worden, bleek grootser van opzet dan gedacht. De woordvoerder van de studenten Juan Douglas Gonzalez sprak in korte bewoordingen over het nut van de opleiding en waarom het delen van kennis iedereen vooruit helpt. José Tomás Suarez, de cursusleider, roemde de inzet van de studenten, maar ook van de organisaties die dat mogelijk gemaakt hadden. Ook Jo Opsteegh sprak de studenten toe. De burgemeester van San Pedro de Lóvago, Elian Gonzalez, bedankte met name GESP en de gemeente Gennep voor de jarenlange samenwerking, die tot zulke mooie initiatieven had geleid. De middag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. "Al met al zeker de moeite waard om dit te hebben mogen meemaken," zei Jo Opsteegh na thuiskomst.

Groepsfoto Certificaten Veeteeltopleiding klein

Op de foto de gelukkige studenten. Links staat de cursusleider José Tomas Suarez, die de opleiding organiseerde en les gaf. Derde van links staat Jo Opsteegh; daarnaast staan Marco Aurelio Castellon, coach van LBSNN en Lester Miranda, loco-burgemeester van San Pedro de Lóvago. In het midden de burgemeester Elian Gonzalez. Rechts op de foto de leerlinge met de hoogste cijfers. Daarnaast haar vader Juan Douglas Gonzalez die gekozen was als woordvoerder van de studenten. Gezamenlijk volgden zij deze opleiding. Lees ook dit artikel waarin hij uitlegt waarom landbouwonderwijs belangrijk is. 

In verkorte versie is dit bericht ook te lezen in 1Gennep

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.