Ontroerend verhaal over Ivania Brooks Torres

"Ik ben in eerste plaats een fotojournalist. Mijn medium is de krant, niet een wand in een expositieruimte." Met deze woorden begon Piet den Blanken. Tijdens de eerste thema-avond georganiseerd door Stichting GESP sprak Piet den Blanken over zijn ervaringen in Nicaragua en de vaak schrijnende leef- en werkomstandigheden daar. Onrecht en armoede lopen als een rode draad door zijn werk. Als fotojournalist maakt hij reportages over actuele en vaak gevoelige onderwerpen. Zijn beeldverhaal 'Mijn moeder was een echte strijder' wordt momenteel tentoongesteld in de benedenverdieping van de bibliotheek in Gennep (zie foto).

De eerste foto's die de journalist op deze avond liet zien, waren beelden van land dat in voordurende alertheid verkeerde. Bijna de gehele jaren tachtig van de vorige eeuw was Nicaragua in een bloedige strijd verwikkeld. Toen daar een einde aan kwam, duurde het nog lang totdat het evenwicht gevonden was. Vooral het omarmen van de neoliberalistische ideologie liet sporen na. Armoede, criminaliteit en drugsgebruik groeiden in die tijd. Piet den Blanken vond dit thema zo schrijnend dat hij besloot om een reportage te maken over prostitutie. Prostitutie en armoede gaan helaas vaak samen. Daar leerde hij Ivania Brooks Torres kennen. Negen jaar volgde hij haar en haar 5 kinderen. Het contact tussen Ivania en Piet den Blanken, maakte het voor de fotograaf mogelijk om op bijna intieme wijze het leven van Ivania vast te leggen. Zelfs op haar sterfbed. De beelden spreken voor zich.

image-4794771De thematische avond werd gehouden op donderdag 17 november jl. Yvonne van Driel hoefde maar weinig vragen te stellen, het publiek dacht mee. Yvonne zei hierover later: "De opzet was als Zomergasten in combinatie met College Tour. Telkens liet hij iets zien en vertelde wat hem daarbij ontroerde. En het publiek kon desgewenst vragen stellen. En deden dat ook." De interactieve deelname door het geïnteresseerde publiek en de vele anekdotes van de gastspreker maakten deze editie van 'herfstgasten' een geslaagde eerste thema-avond.

De tentoonstelling is nog te zien tot 18 december 2016. Boeken en kaarten van het werk van Piet den Blanken zijn daar te verkrijgen.

GESP: Doe mee!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen aan een betere situatie in onze partnergemeente San Pedro de Lovago? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren.

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie (RSIN: 804327506). Daarom zijn uw giften aan ons, voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over GESP, vriend worden of doneren, klik hier. Meer informatie in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen. Door online aankopen te doen.

Bijvoorbeeld door het kopen van een boek, kunt u GESP steunen. Dat kan via YouBeDo. Bij de aankoop van een boek, kunt u 10% van het aankoopbedrag schenken aan GESP. Samen lezen voor ontwikkeling!

Maar ook bij (bijna) alle andere aankopen kunt u ons steunen. Via Goede Doel Shop kan men namelijk gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. U hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de shop (zoals Bol.com & Zalando) en een aankoop te doen. Dit kost u geen cent extra!

Logo Goedshop

Ontwikkeling door verbondenheid. Doe mee! 

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Je kunt nu Nicaragua beleven in Nederland. In Steyl - bij Venlo - om precies te zijn. Daar is een compleet dorp nagebouwd in Nicaraguaanse sfeer.

In een Fokker 50 vlieg je naar San Pedro, waar je het gemeentehuis, de bank, de kerk, een fabriek, een woonhuis, een echte winkel en een cacaoplantage kunt bezoeken. In de theaterruimte, genaamd La Cantina, kun je dan heerlijk nagenieten van deze 'buitenlandse' belevenis.

In 2015 verkoos ANWB 't Wereldpaviljoen tot de top drie van het meest maatschappelijke uitjes van ons land.

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur én op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.