Ontroerend verhaal over Ivania Brooks Torres

"Ik ben in eerste plaats een fotojournalist. Mijn medium is de krant, niet een wand in een expositieruimte." Met deze woorden begon Piet den Blanken. Tijdens de eerste thema-avond georganiseerd door Stichting GESP sprak Piet den Blanken over zijn ervaringen in Nicaragua en de vaak schrijnende leef- en werkomstandigheden daar. Onrecht en armoede lopen als een rode draad door zijn werk. Als fotojournalist maakt hij reportages over actuele en vaak gevoelige onderwerpen. Zijn beeldverhaal 'Mijn moeder was een echte strijder' wordt momenteel tentoongesteld in de benedenverdieping van de bibliotheek in Gennep (zie foto).

De eerste foto's die de journalist op deze avond liet zien, waren beelden van land dat in voordurende alertheid verkeerde. Bijna de gehele jaren tachtig van de vorige eeuw was Nicaragua in een bloedige strijd verwikkeld. Toen daar een einde aan kwam, duurde het nog lang totdat het evenwicht gevonden was. Vooral het omarmen van de neoliberalistische ideologie liet sporen na. Armoede, criminaliteit en drugsgebruik groeiden in die tijd. Piet den Blanken vond dit thema zo schrijnend dat hij besloot om een reportage te maken over prostitutie. Prostitutie en armoede gaan helaas vaak samen. Daar leerde hij Ivania Brooks Torres kennen. Negen jaar volgde hij haar en haar 5 kinderen. Het contact tussen Ivania en Piet den Blanken, maakte het voor de fotograaf mogelijk om op bijna intieme wijze het leven van Ivania vast te leggen. Zelfs op haar sterfbed. De beelden spreken voor zich.

image-4794771De thematische avond werd gehouden op donderdag 17 november jl. Yvonne van Driel hoefde maar weinig vragen te stellen, het publiek dacht mee. Yvonne zei hierover later: "De opzet was als Zomergasten in combinatie met College Tour. Telkens liet hij iets zien en vertelde wat hem daarbij ontroerde. En het publiek kon desgewenst vragen stellen. En deden dat ook." De interactieve deelname door het geïnteresseerde publiek en de vele anekdotes van de gastspreker maakten deze editie van 'herfstgasten' een geslaagde eerste thema-avond.

De tentoonstelling is nog te zien tot 18 december 2016. Boeken en kaarten van het werk van Piet den Blanken zijn daar te verkrijgen.

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.