Van Missiebusje tot Wereldpaviljoen

Mensen in beweging brengen is het devies van René Poels. En beweging zat in zijn presentatie. Op donderdag 15 december jl. sprak hij over zijn drijfveren en het ontstaan van het Wereldpaviljoen in Steyl. De gemeente Gennep en GESP waren daar vanaf het begin bij betrokken. René Poels was de laatste spreker in kader van de tentoonstelling "San Pedro en Gennep. Ontwikkeling door verbondenheid".

De reis begon toen in huize Poels een televisie kwam en elke woensdag en zaterdagmiddag alle kinderen in de buurt meekeken. Daar mocht best wat tegenover staan, vond moeder Poels. Niet voor haar, maar voor de missiezusters. Daarbij vertelde ze verhalen. Verhalen over andere landen. Inspiratie voor de latere reizen die René Poels als journalist maakte. Bovendien zette hij zich al jong in voor de medemensen die het minder getroffen hadden. Denk aan het befaamde popfestival in Meerlo en natuurlijk de gele bus. Allemaal voor het goede doel.

Floriade

Het idee voor het Wereldpaviljoen ontstond in 2006 toen bekend werd dat Venlo de Floriade voor 2012 had binnengehaald. Met het Wereldpaviljoen wilde de initiatiefnemers de 2 miljoen bezoekers van de Floriade wijzen op thema's als eerlijke handel en andere culturen. Omdat Afrika al thema in 2 andere musea (Cadier en Keer en Berg en Dal) was, werd gekozen voor een ander kontinent. Door de vriendschap met Gennep en Maastricht, die beide een stedenband met een Nicaraguaanse stad hebben, werd gekozen voor San Pedro. Dit Wereldpaviljoen op de Floriade was een groot succes en leidde uiteindelijk tot de wens om een definitieve plek voor wereldburgerschapseducatie in Limburg te krijgen. Dat werd Steyl.

Rene PoelsHet doel van dit inleefatelier is tweeledig: educatie en recreatie. Het educatieve programma 'wereldoriëntatie' sluit aan op curriculum van het onderwijs, waarbij zelf beleven, ontdekken, ervaren en oplossen centraal staan. Bovendien worden bezoekers op een speelse wijze ondergedompeld in een andere cultuur door opdrachen uit te voeren en door workshops te volgen. Het Wereldpaviljoen draait inmiddels twee jaar. De culturele attractie trekt elk jaar meer dan 6000 bezoekers. Het gastenboek staat vol met mooie en lovende woorden.

Vliegtuigstoel

De reis naar San Pedro begint in een Fokker 50 van vliegtuigmaatschappij JetSTAR. Geïnteresseerden kunnen een vliegtuigstoel voor twee jaren adopteren voor € 200. Via een geborduurd naamplaatje wordt de naam van de donateur op de stoel of in het vliegtuig bevestigd. Mensen die een vliegtuigstoel kopen mogen het Wereldpaviljoen gedurende die twee jaren samen met een introducé gratis bezoeken. Een oproep die GESP graat deelt.

Met deze presentatie werd de lezingencyclus rondom de tentoonstelling "San Pedro en Gennep. Ontwikkeling door verbondenheid" afgesloten. Helaas was de opkomst gering, maar het verhaal enthousiasmeerde en de gedreven bevlogenheid - of bevlogen gedrevenheid - kan een voorbeeld voor ons allen zijn.

Meer informatie over het Wereldpaviljoen en het adopteren van vliegtuigstoelen op www.wereldpaviljoen.com of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.