Gallina ponedora of waarom een legkip kakelt en wat dat te maken heeft met een kredietfonds

Iedereen kijkt naar Mayela, medewerkster van de kleine stad San Pedro de Lóvago in Nicaragua, die zojuist uitriep: "gallina ponedora!" Dan kijken we elkaar aan. Wat zou Mayela bedoelen? Ook ik weet het niet. Een gallina ponedora is een legkip en dat staat wel heel ver van de discussie af.

We zitten samen in een koele ruimte op het gemeentekantoor. Samen met Jo vertegenwoordig ik GESP in een vergadering met AMAS. AMAS is geen afkorting maar staat voor huisvrouwen. Een hechte vriendenclub die, hoewel niet officieel geregistreerd, al meer dan 20 jaar lief en leed met elkaar delen. Vooral op basis van een klein kredietfonds. Dat is een succes. Door efficiënt gebruik is dit fonds toegenomen van nog geen 7.000 cordoba naar ruim 17.000 cordoba en de 24 vrouwen van AMAS willen het verder laten groeien. Want ze willen niet alleen elkaar helpen, maar ook anderen. Bijvoorbeeld vrouwen die het minder hebben of vrouwen met goede ideeën. Het gaat vaak om eenvoudige investeringen. Denk aan geld voor vers voedsel zodat de kinderen gezond naar school kunnen of een schooltas met een extra potlood. Maar ook geld voor het kopen van stof zodat kleren hersteld of gemaakt kunnen worden. Andere vrouwen begonnen een nering of breidde hun koopwaar uit. "Niet meer dan een extraatje", zegt Lidia de voorzitster, "maar juist deze kleine kredieten bieden kansen om vooruit te komen. En om zelf te bepalen wat belangrijk is. Zij weten het beste waaraan het geld goed besteed kan worden. De eigenwaarde van de vrouwen stijgt daarbij." En Edi, een gepensioneerde onderwijzeres, voegt toe: "Ik los altijd snel af, want dan kan ik weer geld lenen voor een ander idee dat ik heb." Er is dan ook vrijwel geen betalingsachterstand. Zelfs niet bij de niet-AMAS-leden.

Het gaat dus goed met AMAS. En AMAS wil vooruit. Daarom moet AMAS als een officiële organisatie verder en met nieuwe leden. "Maar we zijn zo onzichtbaar", verzucht Wilma de penningmeester. "Niemand kent ons. Of weet wat we doen." En dan klinkt het door de vergaderruimte: "Gallina ponedora!" Mayela, de juridische medewerkster van de gemeente die erbij geroepen is om de verschillende organisatievormen toe te lichten, steekt zwaaiend haar hand op als ze dat roept. Dan zegt ze: "Jullie moeten je gedragen als een legkip. Een legkip kakelt het hele hok bij elkaar als ze een ei legt. Alle andere kippen weten dan precies wat ze doet en dat ze dat goed doet. Dat moeten jullie ook doen. Herrie maken, want wie stil in een hoekje zit, wordt niet gezien. Laten zien en horen wat jullie doen. Want wat jullie doen is hartstikke goed."

Beter is het niet uit te leggen. Vrouwen die elkaar helpen mogen daar best trots op zijn. En wij van GESP zijn blij dat we met een relatief kleine investering zoveel te weeg gebracht hebben en nog steeds kansen kunnen verwezenlijken. We lopen tevreden en met veel ideeën de vergaderruimte uit: "cacareando como gallinas!"

Op de boerenmarkt in San Pedro de Lóvago Nicaragua GESP

Dit verhaal deed mee aan de verhalenwedstrijd Partinprijs 2016 en is ook terug te lezen op kleinedoelen.nl.

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.