Ook dit jaar weer veel 'uitvallers' terug in de schoolbanken!

Werken is voor veel kinderen in Nicaragua deel van hun dagelijkse leven. In het buitengebied van San Pedro de Lóvago is dat niet anders. Kinderen werken om hun familie te helpen, die vaak niet genoeg heeft om in de eerste levensbehoeftes te voorzien. Soms ook omdat er veel werk is op de boerderij van hun ouders. Hierdoor verzuimen veel kinderen school. Of erger: soms gaan ze helemaal niet meer. Schooluitval is een groot probleem in Nicaragua. Ook tijdelijk verzuim beïnvloedt negatief de schoolprestaties. Extra motivatie en begeleiding is dan nodig. Want onderwijs is de basis voor meer kansen in de toekomst.

Al drie jaar ondersteunt Stichting GESP lokale initiatieven die schooluitval tegengaan en kinderarbeid bespreekbaar maken. Dit jaar voert Asociación Quitulia samen met 4 scholen in Zanzíbar, La Sardina en Bulun het project 'alle kinderen naar school'. Vorig jaar werden 71 kinderen uit deze comarca's geteld die vaker of nooit naar school gingen. Op school krijgen deze kinderen extra aandacht en bijscholing en zijn er recreatieve, culturele en sportieve buitenschoolse activiteiten. Ook krijgen de kinderen extra schoolspullen en wordt waar nodig scholen opgeknapt. Ook de andere schoolkinderen profiteren daarvan. En Quitulia organiseert workshops voor leerkrachten en ouders.

Julio 2017 schoolOnlangs ontvingen we een tussentijds verslag over de eerste helft van het schooljaar. Een beknopt overzicht van de activiteiten en resultaten:

• Alle 70 kinderen gaan nu dagelijks naar school.


• Van deze 70 kinderen zijn 37 kinderen helemaal gestopt met werken. 


• Indirect worden door het programma nog eens 90 kinderen ondersteunt en 60 ouders waren bij de verschillende workshops.


• Er zijn meerdere schoolbankjes gerepareerd en een latrine is opgeknapt.


• Door workshops aan onderwijzend personeel en ouders is er beduidend meer bewustzijn aanwezig bij onderwerpen zoals het belang van goed onderwijs, burgerschap, organisatie, gezondheid en ontwikkeling van kinderen, huiselijke geweld en pesten.


• De duurzaamheid/continuïteit wordt geborgd door de oprichting van de communale comités. Deze gaan o.a. toezien dat kinderen naar school blijven gaan.

Het schooljaar zal afgesloten worden met een educatief festival waar alle scholen aan mee doen. 

Op de foto deelt Julio Almanzar van Quitulia drinken uit aan de kinderen in Zapotal. Dit was tijdens een workshop voor de ouders over het belang van goed onderwijs. Ga naar projecten voor meer informatie. 

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.