Ook dit jaar weer veel 'uitvallers' terug in de schoolbanken!

Werken is voor veel kinderen in Nicaragua deel van hun dagelijkse leven. In het buitengebied van San Pedro de Lóvago is dat niet anders. Kinderen werken om hun familie te helpen, die vaak niet genoeg heeft om in de eerste levensbehoeftes te voorzien. Soms ook omdat er veel werk is op de boerderij van hun ouders. Hierdoor verzuimen veel kinderen school. Of erger: soms gaan ze helemaal niet meer. Schooluitval is een groot probleem in Nicaragua. Ook tijdelijk verzuim beïnvloedt negatief de schoolprestaties. Extra motivatie en begeleiding is dan nodig. Want onderwijs is de basis voor meer kansen in de toekomst.

Al drie jaar ondersteunt Stichting GESP lokale initiatieven die schooluitval tegengaan en kinderarbeid bespreekbaar maken. Dit jaar voert Asociación Quitulia samen met 4 scholen in Zanzíbar, La Sardina en Bulun het project 'alle kinderen naar school'. Vorig jaar werden 71 kinderen uit deze comarca's geteld die vaker of nooit naar school gingen. Op school krijgen deze kinderen extra aandacht en bijscholing en zijn er recreatieve, culturele en sportieve buitenschoolse activiteiten. Ook krijgen de kinderen extra schoolspullen en wordt waar nodig scholen opgeknapt. Ook de andere schoolkinderen profiteren daarvan. En Quitulia organiseert workshops voor leerkrachten en ouders.

Julio 2017 schoolOnlangs ontvingen we een tussentijds verslag over de eerste helft van het schooljaar. Een beknopt overzicht van de activiteiten en resultaten:

• Alle 70 kinderen gaan nu dagelijks naar school.


• Van deze 70 kinderen zijn 37 kinderen helemaal gestopt met werken. 


• Indirect worden door het programma nog eens 90 kinderen ondersteunt en 60 ouders waren bij de verschillende workshops.


• Er zijn meerdere schoolbankjes gerepareerd en een latrine is opgeknapt.


• Door workshops aan onderwijzend personeel en ouders is er beduidend meer bewustzijn aanwezig bij onderwerpen zoals het belang van goed onderwijs, burgerschap, organisatie, gezondheid en ontwikkeling van kinderen, huiselijke geweld en pesten.


• De duurzaamheid/continuïteit wordt geborgd door de oprichting van de communale comités. Deze gaan o.a. toezien dat kinderen naar school blijven gaan.

Het schooljaar zal afgesloten worden met een educatief festival waar alle scholen aan mee doen. 

Op de foto deelt Julio Almanzar van Quitulia drinken uit aan de kinderen in Zapotal. Dit was tijdens een workshop voor de ouders over het belang van goed onderwijs. Ga naar projecten voor meer informatie. 

GESP: Doe mee!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen aan een betere situatie in onze partnergemeente San Pedro de Lovago? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren.

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie (RSIN: 804327506). Daarom zijn uw giften aan ons, voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over GESP, vriend worden of doneren, klik hier. Meer informatie in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen. Door online aankopen te doen.

Bijvoorbeeld door het kopen van een boek, kunt u GESP steunen. Dat kan via YouBeDo. Bij de aankoop van een boek, kunt u 10% van het aankoopbedrag schenken aan GESP. Samen lezen voor ontwikkeling!

Maar ook bij (bijna) alle andere aankopen kunt u ons steunen. Via Goede Doel Shop kan men namelijk gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. U hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de shop (zoals Bol.com & Zalando) en een aankoop te doen. Dit kost u geen cent extra!

Logo Goedshop

Ontwikkeling door verbondenheid. Doe mee! 

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Je kunt nu Nicaragua beleven in Nederland. In Steyl - bij Venlo - om precies te zijn. Daar is een compleet dorp nagebouwd in Nicaraguaanse sfeer.

In een Fokker 50 vlieg je naar San Pedro, waar je het gemeentehuis, de bank, de kerk, een fabriek, een woonhuis, een echte winkel en een cacaoplantage kunt bezoeken. In de theaterruimte, genaamd La Cantina, kun je dan heerlijk nagenieten van deze 'buitenlandse' belevenis.

In 2015 verkoos ANWB 't Wereldpaviljoen tot de top drie van het meest maatschappelijke uitjes van ons land.

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur én op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.