Wat je los laat, ben je kwijt

"Houd jij je maar bezig met de regeltjes" kreeg Wim le Clercq te horen bij de aanvaarding van het interim voorzitterschap nu bijna twee jaar geleden*. Zijn belangrijkste taak was om GESP voor te bereiden op een zelfstandige toekomst. En dat deed hij met verve. Niet zoals hij zelf zegt met dezelfde bevlogenheid die hij bemerkt bij de andere bestuursleden en vrijwilligers, maar vanuit een diep respect en bewondering voor de mensen die zich voor Nicaragua inzetten. Onlangs gaf hij de voorzittershamer over aan Ernst de Vries. Een mooi moment om met hem in gesprek te gaan.

Wat direct opvalt is zijn bescheidenheid. Het is de 'club', zoals hij GESP vaak noemt, die het als geheel doet. "Zonder de andere bestuursleden was de weg om te komen waar we nu zijn met GESP niet gegaan. Het programma Caminando Juntos van LBSNN was in de laatste fase en onzeker was of GESP zelfstandig kon blijven voortgaan. Maar met de bevlogenheid, energie, ervaring en de aanwezige kennis binnen de club is een doorstart gemaakt. Dat deed ik niet alleen."

Borgen
Belangrijk uitgangspunt bleek het borgen te zijn. "Wat je los laat, ben je kwijt. En met de jarenlange ervaring, vriendschap en verbondenheid met San Pedro de Lóvago zou dat geen optie zijn. Niet voor Gennep, niet voor San Pedro. Ontwikkeling daar, wereldburgerschap hier. We zijn op zoek gegaan naar manieren om het opgebouwde te borgen. En dat is dankzij gemotiveerde mensen gelukt."

En daar kijkt hij tevreden op terug. Ook is hij er trots op dat de club fondsen kon aanboren bijvoorbeeld voor drinkwaterprojecten in Nicaragua. En dan haalt hij herinneringen op over het bezoek aan de jongerenkerk in Venlo-Zuid, waar jong zijn een breed begrip bleek. "We moesten daar vertellen over kinderarbeid in Nicaragua. De Vastenactie ondersteunde namelijk het programma alle kinderen naar school. Samen met Jo Opsteegh was ik bij een jongerendienst, maar we vielen niet op met onze grijze haren."

Collage WimSamenwerken
Elke vergadering die Wim le Clercq voorzat, kwamen er anekdotes zoals deze voorbij. Maar er werden ook veel sprongen gemaakt. "Stappen gezet", zegt hijzelf. En er zijn nog stappen te zetten om continuïteit te verzekeren. Door samen te werken. "Het is geen hulp, maar samenwerking. Samenwerken levert altijd meer op. Vooral vanuit de ervaring en vriendschap die er is." En dat is ook de tip die hij geeft aan zijn opvolger Ernst de Vries: "Houd het samenwerken hoog in het vaandel. Hier, daar én hier en daar." En hij voegt toe: "Ik ben blij dat we een opvolger met zoveel ervaring en maatschappelijke betrokkenheid gevonden hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat GESP met Ernst als voorzitter alleen maar kan groeien."

Wim le Clercq heeft nog een aantal andere bestuurlijke functies en hij zal vaker op zijn zeilboot te vinden zijn. Maar ook voor GESP blijft hij beschikbaar. Want ook hier geldt: "Wat je los laat, kun je kwijt raken". En de mensen rondom GESP zijn hem dierbaar.

 

* Wim le Clercq was al een aantal jaren betrokken bij GESP, voordat hij in 2015 het voorzitterschap van Leo Faassen overnam.  

Foto's: 1) In 2015 werd Wim geïnterviewd door de lokale omroep tijdens de Kerstmarkt; 2) Op de expositie 'San Pedro en Gennep: Ontwikkeling door verbondenheid' (2016); 3) Met Ingrid Veldscholte en de burgemeester van San Pedro de Lóvago, Elian Gonzalez, tijdens haar bezoek aan Gennep (2015); en 4) In 2014 ontving Wim het opgehaalde bedrag van de statiegeldactie bij een supermarkt in Gennep.

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.