Honkbalshirts en ondernemerschap

In januari 2017 waren Ernst de Vries en Yvonne van Driel voor GESP op werkbezoek in Nicaragua. Daar maakten ze natuurlijk vanalles mee. Yvonne van Driel tekende dit verhaal van een bezoek aan het atelier van DORCAS op. Deze vertelling deed mee aan de verhalenwedstrijd op kleinegoededoelen.nl.

Morgen begint het honkbalseizoen. In het naaiatelier is het een drukte van jewelste. Juana zit achter een naaimachine en rijgt de verschillende panden van een shirt aan elkaar. Rafaela zet er knopen aan en Erlinda legt de letters met de verschillende teamnamen op een shirt voor het bedrukken ervan. Shirley strijkt broeken en vouwt deze netjes op. Teresa is bezig met het afwerken van naden. En Wendy oliet een oude elektrische naaimachine die door het intensieve gebruik veel onderhoud nodig heeft. Modesto, de enige man, neemt plaats achter een handnaaimachine.

Overal hangen shirts en honkbalbroeken in frisse en soms felle kleuren. Het design van de letters en de clublogo's hebben de vrouwen vaak zelf bedacht. Het zijn goed afgewerkte kledingstukken. De verschillende teams zullen er tevreden mee zijn. Dit is de eerste grote opdracht voor DORCAS. De uniformen moeten voor middernacht opgeleverd worden. Toch maken de leden van DORCAS tijd voor ons.

In de hoek op de grond staan een aantal kapotte naaimachines. Er moeten nieuwe en andere industriële naaimachines aangeschaft worden. Nu gebeurt nog veel met de hand en dat is bij een opdracht als deze een bijna onmogelijk karwei. Stichting GESP biedt de coöperatie een lening aan. En daarvoor hebben we een ondernemingsplan nodig. Dat is het thema vandaag.

Ik vraag de leden van DORCAS eerst of ze weten wat een business plan is. De meesten knikken weifelend. Dan probeer ik duidelijk te maken wat een ondernemingsplan is. Ik spreek over markt, producten, klanten, investeringen, werkverdeling en organisatie. De aanwezigen luisteren aandachtig en pas als ik bijna mijn verhaal wil afronden, onderbreekt Shirley me. "Je bedoelt een haalbaarheidsstudie? Nou dat hebben we al wel, hoor. Dat hebben we gemaakt voor het oprichten van onze coöperatie een half jaar geleden." Ik vertaal dit voor Ernst en allebei zijn we verrast. Al eerder vroegen we naar een uitgewerkt investeringsplan, maar telkens ontvingen we een voorstel zonder de gewenste gegevens en analyses. Shirley staat op, loopt weg en komt even later terug met het document. Ik blader het door en het ziet er op het eerste gezicht goed uit. Ik geef ze allemaal een groot compliment.

Iedereen haalt opgelucht adem. Sommige vrouwen glunderen zelfs van trots. Het blijkt niet meer dan een spraakverwarring. De leden zijn niet alleen zeer kundig met naald en draad, maar weten ook van de hoed en de rand als het gaat om ondernemerschap. En die combinatie was waar we naar op zoek waren. Het is nu onze slagbeurt.

GESP DORCAS 2017

 

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.