Heldin op het schoolplein

"Ik ga haar missen. Ze motiveert niet alleen de kinderen, maar ook mij als onderwijzeres. Bovendien is haar kennis over de ontwikkeling van kinderen een geweldige aanvulling op haar pedagogische kwaliteiten. De kinderen lopen weg met haar. En ik zie er nu al tegen op dat het programma 'alle kinderen naar school' binnenkort op onze school afgerond wordt."

En niet alleen Luz Marina, leerkracht op een school in het buitengebied van San Pedro de Lóvago, spreekt lovend over de inzet van Ceci. Ceci is een jonge psychologe die elk jaar op een andere school onderwijzers, kinderen en ouders begeleidt om schoolverzuim tegen te gaan. Zo heeft Asociación Quitulia, waarbij Ceci betrokken is, de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat al meer dan 100 kinderen op 9 verschillende scholen gemotiveerd naar school gaan en dat blijven doen. Kinderen die vaak niet naar school gingen omdat ze thuis of op een boerderij elders moesten werken. In Nicaragua komt kinderarbeid nog veel voor en daardoor is er veel schooluitval.
Ceci 4de van rechtsSommige kinderen zijn groter dan Ceci, maar dat deert niemand. Door sport en spel leert ze de kinderen dat school leuk en leerzaam is. Daarnaast geeft ze huiswerkbegeleiding en praat over alles waar een kind mee worstelt. Ook assisteert ze het onderwijzend personeel en geeft ze workshops aan ouders over het belang van onderwijs en opvoeding. Hierbij wordt zoveel mogelijk de hele buurtgemeenschap betrokken, want kinderarbeid staat bijna nooit op zichzelf.

Ook de regionale directeur van het Ministerie van Onderwijs is blij met de inzet van Asociación Quitulia: "Het is natuurlijk onze taak om ervoor te zorgen dat alle kinderen onderwijs genieten, maar helaas zijn onze middelen daartoe beperkt. Vooral in de rurale gebieden. We zijn dan ook erg blij dat Quitulia ons en onze leerkrachten helpt. We worden er allemaal wijzer van. En dat merk je in de jaren erna. Kinderen blijven komen. Maar voor ons is belangrijk dat de leerkrachten beter in staat zijn om deze kinderen te blijven enthousiasmeren."

En Carmen, een moeder wier zoon grote achterstand had omdat er te weinig middelen waren om naar school te kunnen, vertelt: "Mijn zoon staat vroeg op om naar school te gaan. En hij wordt boos als er eens een studiedag is of als het vakantie wordt. Hij is dol op het sportprogramma en door extra les vindt hij rekenen ineens gemakkelijk. Ik ben blij dat we deze kans krijgen. Kinderen horen op school. Ook heb ikzelf veel geleerd. Ceci is een heldin."

Zelf is Ceci bescheiden over haar rol: "Ook voor mij was onderwijs een belangrijke stap voorwaarts en dat geef ik graag door. Ik word blij als ik zie dat kinderen kind kunnen zijn en mogen leren en spelen. Dat heeft niks met heldendom te maken. Dat doe je gewoon."

 

Dit verhaal werd genomineerd voor de Partinprijs 2017.

Op de foto staat Ceci vierde van rechts tussen kinderen uit La Palma. Achter haar staat Julio, voorzitter van Asociación Quitulia.

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.