Nicaraguaanse muurschilderes schildert in 't Wereldpaviljoen

De Nicaraguaanse muurschilderes Tania Gutierrez Cerrato was tijdens de herfstvakantie te gast bij het Wereldpaviljoen in Steyl. Ze maakte daar een grote muurschildering van 15 m2 in de douaneruimte van het nagebouwde Nicaraguaanse dorpje San Pedro. Kinderen hielpen met een kwast in de hand aan dit fraaie ontwerp.

Tania is op uitnodiging van het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua in Nederland op tournee langs basisscholen van 25 september tot en met 10 december 2017. Ze bezoekt de steden die een relatie hebben met steden in dit Midden-Amerikaanse land zoals Gennep, Helmond, Tilburg en Maastricht. En dus ook tijdens de vakantie in Steyl.

Muurschilderen behoren tot de tradities van Nicaragua. Uitingen van vreugde en verdriet, nieuws of acties worden meestal via muurschilderingen uitgebeeld. In het stadje Esteli is het kunstenaars collectief FUNARTE actief die muurschilders opleidt en begeleid. Tania is een van de professionele muurschilders.

Tania WereldpaviljoenTania werkt met basis, felle en frisse kleuren. Haar aanpak is heel participatief. Vooral met kinderen van de bovenbouw 8-12 jaar en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. De muurschilderingen staan meestal in het teken van de 'Global Goals 2030', de zeventien doelen om de wereld te verbeteren zoals die door de VN zijn vastgesteld. Veelal verbindt ze daarbij Nederland met Nicaragua en andersom. 

Vanaf 6 november gaat Tania een week aan de slag met een groep van SO VSO Mikado en daarna een week op de basisschool 't Diekske in Afferden. Op basis van tekeningen die de kinderen zelf ontwerpen, worden de muurschilderingen samen met leerlingen gemaakt. Bij beide scholen staan leren, naar school gaan en vrije tijd centraal bij de ontwerpen voor de wandschildering. GESP zet zich al jaren in voor het programma 'alle kinderen naar scchool' in San Pedro de Lóvago, zusterstad van Gennep. De muurschilderingen worden feestelijk onthuld op vrijdag 10 november 2017 op Mikado aan de Stiemensweg in Gennep en in Afferden bij BS 't Diekske op vrijdag 17 november 2017. Binnenkort meer informatie hierover.

Foto Wereldpaviljoen (2017): Tania aan het werk in 't Wereldpaviljoen

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.