Na week hard werken: leerlingen Mikado terecht trots op muurschildering

Wat een prachtig resultaat, klonk het toen de muurschildering op VSO Mikado werd onthuld. Op vrijdag 10 november 2017 werd onder het toeziend oog van de burgemeester van de gemeente Gennep, Peter de Koning en Ernst De Vries (voorzitter GESP) de beschilderde wand in de leerlingenkantine wereldkundig gemaakt. De Nicaraguaanse kunstenaar Tania Gutierrez Cerrato en zes leerlingen - met hulp van leerkrachten en GESP-vrijwilligers - hadden in vijf dagen intensief werken dit kleurrijke meesterwerk voltooid.

Het begon eind oktober met de presentatie over Nicaragua en over de duurzame werelddoelen. Ernst de Vries deelde zijn ervaringen van zijn bezoeken aan San Pedro de Lóvago, de zusterstad van Gennep, met de leerlingen van Mikado. SO-VSO Mikado is een zogenaamde cluster 3 school: een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen. De Vries vertelde later: "Het was een leuk klein groepje, dat aandachtig bleef luisteren, hoewel de prestentatie net iets te lang was. Daarna zouden ze allen tekeningen maken als voorontwerpen op de muurschildering. Na afloop van mijn uitleg vroeg een meisje of ze iets mocht zeggen. Natuurlijk mocht ze dat. Ze gaf wel aan dat het niet leuk was wat ze wilde zeggen, maar vond toch dat ze het moest doen. Ze vond er niets aan aan mijn uitleg. Op de vraag wat ze dan wel wilde, gaf ze als antwoord: tekenen!"

En dat was precies de bedoeling. De 6 leerlingen gingen aan de slag en schetsten, tekenden en kleurden vellen vol. Later maakte Tania van deze tekeningen één ontwerp en projecteerde dat ontwerp begin van de week op de wand. Na het overtekenen werden de schetsen ingekleurd. Elk kind deed dat op zijn of haar eigen manier vanuit ieders eigen mogelijkheden. Telkens was er een vrijwilliger van GESP als tolk bij. Dat bleek soms overbodig: kunstenaars begrijpen elkaar met kleur en kwast!

Mikado blijEn om één uur vrijdag jl. was het dan zover. De muurschildering werd officieel onthuld. De trotse leerlingen lieten een prachtig beschilderde wand zien, waarop de tekening van ieder kind duidelijk herkenbaar is. En niet alleen de burgemeester van de gemeente Gennep en de voorzitter van GESP namen het woord, ook de leerlingen spraken de bezoekers toe. En als dank gaven ze Tania cadeaus. Tania werd echt in het zonnetje gezet. En terecht meent De Vries: "Het was een intensieve week en een heel leuke bijeenkomst. De leerkrachten, leerlingen, vertalers en Tania hebben een prachtig kunstwerk tot stand laten komen. Dank aan allen."

En dan kijkt hij al verder: "Op naar 't Diekske in Afferden volgende week."

 


Op de foto staan de zes trotse leerlingen en Tania (links) voor de beschilderde wand. Foto gemaakt door Marij van de Vleuten/Mikado. 

Deze muurschildering is onderdeel van het drieluik Mondiaal Burgerschap, dat de gemeente Gennep en Stichting GESP in het kader van de lokale campagne 'Stedenband en Global Goals 2030' uitvoeren. Al eerder was ook Gerard Sonnemans op VSO Mikado. De schrijver vertelde op een interactieve manier het verhaal van Rosa en Sergio. Rosa en Sergio zijn de twee hoofdpersonen uit het boek Het Lot van een geluksvogel. Gerard Sonnemans geeft met dit kinderboek een inkijk in het dagelijkse leven in Nicaragua. Later dit schooljaar komt ook het inleefatelier naar Gennep.

Dit progamma wordt mede gefinancierd door het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland – Nicaragua (LBSNN), Platforma-CEMR en Europese Unie onder auspiciën van de gemeentelijke VNGi campagne "Gemeente4GlobalGoals".

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

GESP Tweets

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.