GESP in Gennep

Eric Berger initiator van de stedenband

Ons bereikte het droevige bericht dat Eric Berger, oud-burgemeester van gemeente Gennep, is overleden. Hij was de initiator van de stedenbanden tussen Gennep en San Pedro de Lóvago in Nicaragua. Ook na zijn vertrek als burgemeester toonde hij interesse in het werk van GESP. Zo bezocht hij nog de overzichtstentoonstelling van GESP in 2016 (foto).

Begin jaren 90 van de vorige eeuw werd hij benaderd door de toenmalige burgemeester van Nijmegen. Nijmegen had een stedenband met Masaya in Nicaragua. Er zou een stadje zijn dat helemaal bij Gennep paste. Waar veehouderij een belangrijke bron van inkomsten was en qua grootte ook vergelijkbaar met Gennep. De burgemeester van dat stadje wilde dolgraag een stedenband aangaan. Zij, Christiam Matus, zat namelijk bij een landelijk overleg in Managua en zag hoe de grotere gemeentes allemaal gekoppeld werden.

Burgemeester Berger aarzelde geen moment en legde het plan voor aan de gemeenteraad. De raad stemde ermee in, maar wilde wel een onafhankelijke organisatie die aan de stedenband vorm gaf. Dat werd uiteindelijke Stichting GESP.

Eric Berger overleed op 24 mei 2022. De in 1936 geboren KVP/CDA-politicus werd in 1966 benoemd tot burgemeester van de toenmalige gemeente Ottersum. In 1973 ging Ottersum op in de gemeente Gennep, waarvan hij tot 1997 burgemeester was.

Zijn rechtvaardigheidsgevoel en betrokkenheid leeft in GESP verder.

We wensen zijn nabestaanden veel sterkte en kracht toe bij het dragen van dit verlies.

Foto: Yvonne van Driel/GESP