GESP in Gennep

Goedbezochte FIESTA is mooie afsluiting schoolprogramma GESP

‘Het was fantastisch. Veel te doen. Goed georganiseerd.’ Zomaar wat kreten die we hoorden nadat kinderen, hun ouders of grootouders het FIESTA bezochten. Vooral de kinderen glunderden bij het krijgen van het bekende GESP-vogeltje. Er was dan ook van alles te beleven op het slotevent FIESTA op 14 april in Zaal 4Events in Gennep. Dansen samen met Roos, Spaanse les van Hans en Nicky, knutselen met Margriet en Cokkie en trommelen met Frank. En dat waren de workshops nog maar.

Luis en Jan stonden op de trap en maakten tostones. Tostones zijn gefrituurde bakbananen. Die gingen als warme broodjes over de toonbank. Paul van WML liet de kinderen spelen met water. Zo konden ze zelf ontdekken wat er allemaal bij komt kijken om een waterleiding aan te leggen. Dat er soms een lekkage was, liet juist zien hoe belangrijk goed onderhoud is.

Winactie levensmiddelenpakket

Veel kinderen hadden met afvalmateriaal allerlei grappige en fraaie kunstwerken gemaakt. Deze werden nu verkocht. Ook hadden het Wereldpaviljoen en GESP een stand. Daar kon de prijs van een levensmiddelenpakket geraden worden. Het hele pakket kostte bij de kassa bij Plus Voet in Mook € 79,27. Lucas ten Haaf uit Ottersum was er het meest dichtbij. Hij berekende € 79,50. Nog diezelfde avond werd hij door zijn ouders uit bed getrommeld om het pakket in ontvangst te nemen.

Klapper op de avond was de modeshow. Zo’n 12 kinderen uit groep 7 en 8 hadden zich in zelfontworpen kleren gestoken en lieten die vol trots zien. De kleding was verfraaid met allerlei afvalmateriaal. Dat afval geen afval hoeft te zijn, werd door deze kinderen op de catwalk wel duidelijk. Prachtige creaties.

Schoon drinkwater

De opbrengst van dit event wordt besteed aan projecten rondom kinderen en schoon drinkwater in San Pedro de Lóvago. Dank aan allen die hieraan meewerkten.

FIESTA werd georganiseerd door Stichting GESP en Gennep doet mee. In de weken voorafgaand aan dit festijn hadden leerlingen van 8 scholen in Gennep al kennisgemaakt met Nicaragua en de Global Goals. Kinderen oriënteerden zich zo op zichzelf en de wereld om hen heen.

Het programma werd georganiseerd omdat GESP – en dus de stedenband tussen Gennep en San Pedro – 25 jaar bestaat. Zelfs al langer, maar door de coronapandemie werd het nu gevierd. En als we de reacties horen, maakt dat uitstel niks uit. Leerzame weken en glunderende gezichten. Worden we vrolijk van!

Het project werd meegefinancierd door LBSNN en het programma DEAR van de Europese Unie. Volgens de Europese Unie zijn de lokale en regionale overheden onontbeerlijk om de 17 werelddoelen voor een eerlijke en duurzame wereld alsook het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Gemeente Gennep neemt deel aan de campagne van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als Global Goals gemeente. Samen met burgers, sociaal-maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijfsleven werkt Gennep aan de Global Goals 2030.

Foto: René Poels/Wereldpaviljoen