GESP in Gennep

Statiegeldactie: Kinderen verdienen onderwijs!

Sinds afgelopen weekend kunnen de emballagebonnen bij AH van der Laan in Gennep geschonken worden aan GESP. Dit keer niet in onze eigen bonnenton, maar in de bestaande ‘goede doelenkoker’ naast de emballage-automaat. Dit jaar gaat jullie bijdrage naar kinderen die niet of nauwelijks onderwijs genieten. Door kinderarbeid altijd al een probleem, maar door de coronapandemie vallen nog meer kinderen af. Samen met lokale organisaties willen we daar oplossingen voor aanbieden.

Kinderarbeid

Veel kinderen in Nicaragua weten niet beter dan dat ze moeten werken. Elke dag. In het buitengebied van San Pedro de Lóvago is dat niet anders. Kinderen werken om hun familie te helpen, die vaak niet genoeg heeft om in de eerste levensbehoeftes te voorzien. Soms ook omdat er veel werk is op de boerderij van hun ouders.

Zo hoeden veel jongens en meisjes al op jonge leeftijd het vee. Dan trekken ze samen met de koeien rond van droge naar natte streken en terug bij de wisseling van het seizoen. Of hoeden de koeien. Ook landarbeid en huishoudelijk werk komt veel voor. Hierdoor verzuimen veel kinderen school. Of erger: soms gaan ze helemaal niet meer. Schooluitval is een groot probleem in Nicaragua. Ook tijdelijk verzuim beïnvloedt negatief de schoolprestaties. Extra motivatie en begeleiding is dan nodig. Want onderwijs is de basis voor meer kansen in de toekomst.

Alle kinderen onderwijs

Al meerdere jaren ondersteunen wij lokale initiatieven die schooluitval tegengaan en kinderarbeid bespreekbaar maken. Al meer dan 200 kregen zo de kans naar school te gaan. Maar we zijn er nog niet.

Jullie kunnen de flessenretourbonnetjes deponeren naast de emballage-automaat bij supermarkt AH van der Laan aan het Wilhelminaplein in Gennep. De statiegeldactie loopt tot begin november. Dank jullie wel voor jullie bijdrage!