GESP in Gennep

Succesvolle statiegeldactie

De afgelopen maanden konden de emballagebonnen bij AH van der Laan in Gennep weer geschonken worden aan GESP. Begin februari werd de opbrengst bekend gemaakt: € 475. Ruud van der Laan rondde dit af tot € 600. Henry van Eldijk (voorzitter a.i.) nam de symbolische ‘retourbon’ in ontvangst uit handen van Peter van der Laan (links op de foto). Van Eldijk: “We zijn superblij met deze opbrengst en danken iedereen voor hun bijdrages. Het geld zal besteed worden aan onderwijsprojecten in San Pedro de Lóvago.”

Kinderarbeid

Veel kinderen in Nicaragua weten niet beter dan dat ze moeten werken. Elke dag. In het buitengebied van San Pedro de Lóvago is dat niet anders. Kinderen werken om hun familie te helpen, die vaak niet genoeg heeft om in de eerste levensbehoeftes te voorzien. Soms ook omdat er veel werk is op de boerderij van hun ouders.

Zo hoeden veel jongens en meisjes al op jonge leeftijd het vee. Dan trekken ze samen met de koeien rond van droge naar natte streken en terug bij de wisseling van het seizoen. Of hoeden de koeien. Ook landarbeid en huishoudelijk werk komt veel voor. Hierdoor verzuimen veel kinderen school. Of erger: soms gaan ze helemaal niet meer. Schooluitval is een groot probleem in Nicaragua. Ook tijdelijk verzuim beïnvloedt negatief de schoolprestaties. Extra motivatie en begeleiding is dan nodig. Want onderwijs is de basis voor meer kansen in de toekomst.

Alle kinderen onderwijs

Al meerdere jaren ondersteunen wij lokale initiatieven die schooluitval tegengaan en kinderarbeid bespreekbaar maken. Al meer dan 200 kregen zo de kans naar school te gaan. Maar we zijn er nog niet. En met jullie bijdrages zijn we weer een stukje verder.