Verhalen uit Nicaragua

Driehoeksverhouding, dankzij water

Trots loopt Juan Alberto vooruit en roept: “Wat zien jullie dat anders is?” We kijken naar de mais die al een meter boven de grond staat en zien niks vreemds. Maar als ik nog eens kijk, zie ik het. De mais – naast bonen en rijst het belangrijkste voedsel in Nicaragua – is niet simpel in rijen gezaaid, maar in een soort driehoek binnen de rij.

“Dat hebben we geleerd van een organisatie die samenwerkt met onze gemeente. Goed hè”, grinnikt Juan Albert blij. “Het idee is dat we op deze manier beter het veld benutten”, voegt Oscar toe. “Verderop hebben we traditioneel ingezaaid. Later bekijken we of wat beweerd wordt, ook echt zo is.” Proefondervindelijk onderzoek in het veld. Mijn hart maakt een sprongetje. Ook hier ontdek ik een driehoek: die van de samenwerking tussen de boeren, hun gemeente en GESP.

Onlangs werd namelijk het druppelirrigatiesysteem in El Juste in het buitengebied van San Pedro de Lóvago, in gebruik genomen. Dankzij een mooie donatie konden we dit project ondersteunen. Nu leiden Juan Alberto en Oscar van coöperatie San Juan ons rond. Het groene veld met paprika, tomaat, pompoen, mais, komkommer en nog veel meer straalt ons tegemoet. Aan de randen is mucuna, een groenbemester, geplant. De 12 irrigatiebuizen liggen nu bij de snoeppaprikaatjes. Door een handig en flexibel aansluitsysteem kunnen ook de andere gewassen desgewenst bewaterd worden. Zo kunnen alle gewassen goed groeien en kan er het hele jaar geoogst worden.

Maar nu is het regentijd en is het niet nodig om het veld te irrigeren. Het systeem is vooral bedoeld voor de zomer als er geen regen meer valt. Juan Albert legt uit: “In de zomer was er voor ons geen werk. Nu kunnen we groentes en peulvruchten blijven telen, die we aanbieden op de boerenmarkt. En daar vinden onze verse producten gretig aftrek bij de inwoners van San Pedro.”

Een win-win situatie voor iedereen. Geen wonder dat de gemeente trots op de resultaten is. Naast het begeleiden van de aanleg van dit druppelirrigatiesysteem, faciliteert de gemeente ook cursussen en geeft voorlichting op het gebied van land- en tuinbouw. Wij van Stichting GESP adviseren op afstand. En dat bedoelde ik: echt een bijzondere driehoeksverhouding.

Dit verhaal uit 2019 verscheen eerder op kleinegoededoelen.nl.