Projectnieuws

Eta en Iota trokken over Nicaragua

Orkaan Iota kwam afgelopen maandag 16 november aan land in het noordoosten van Nicaragua. De orkaan kwam op zo’n 25 km aan land waar twee weken geleden orkaan Eta ook al aan land kwam. In dat gebied is de schade groot. San Pedro de Lóvago lag buiten het oog van de orkaan, maar ook daar zijn de gevolgen door regenval en windstoten zichtbaar. Het water in de rivier Mico steeg tot aan de brug en de gewassen op het veld laten veel schade zien.

Erika, beleidsmedewerker van de gemeente San Pedro de Lóvago, vertelde ons: “Het heeft erg veel geregend met flinke windstoten. Veel rivieren traden buiten hun oevers. Er waren modderstromen. Sommige huizen hielden het niet droog. Bomen zijn omgewaaid. Maar er vielen geen slachtoffers.” We hadden maar kort contact, want de stroom viel uit. En dat is o.a. het gevolg van omgewaaide elektriciteitspalen.

De gewassen op de landbouwpercelen ondervonden veel schade. Na Eta meldde Juan Alberto al dat zijn bonen er minder fraai bij stonden. Toch hoopte hij nog voldoende te kunnen oogsten. Nog onduidelijk is wat de impact van Iota gedaan heeft met de gewassen. Juan Alberto is lid van de coöperatie in El Juste. Deze coöperatie teelt groentes en fruit en is de hofleverancier van de boerenmarkt. GESP ondersteunde deze coöperatie bij de aanleg van een druppelirrigatiesysteem.

Foto: Megahit 97.7 FM