Projectnieuws

In San Pedro dreigt een tekort aan beschermingsmiddelen

In Nicaragua zijn door de centrale overheid geen verstrekkende coronamaatregelen aangekondigd of verplicht. Nog steeds geldt dat het dodental als gevolg van covid-19-virus als verwaarloosbaar beschouwd kan worden. Burgers weten echter wel beter. Zo doet de gemeente San Pedro de Lóvago er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Uit eigen middelen kan op het gemeentekantoor de handen gewassen worden en zijn mondkapjes beschikbaar voor het personeel. Echter is dit niet voldoende. Bovendien maakt burgemeester Ramón Gonzalez zich zorgen om de kwetsbare ouderen in zijn gemeente. GESP heeft daarom toegezegd bij te dragen aan de inkoop van beschermingsmiddelen. Wij vragen om uw hulp daarbij.

De burgemeester van San Pedro de Lóvago, Ramon Gonzalez, schrijft ons: “In San Pedro de Lovago gaat het ons, dankzij God, goed. Er zijn helaas al enkele inwoners door het covid-19-virus besmet, maar we zorgen ervoor dat de gevolgen van de pandemie beperkt blijft. We nemen alle nodige maatregelen om verdere besmettingen te voorkomen, zowel voor onze ambtenaren, onze gezinnen als voor de hele bevolking in het algemeen. We blijven zo normaal mogelijk door gaan met ons dagelijkse werk om vervolg te geven aan ons ontwikkelingsbeleid.”

Nicaragua heeft een van de zwakste gezondheidsstelsels in Midden-Amerika. Dit wordt nog versterkt door de overheidskortingen op gezondheidszorg. In 2018 werden demonstraties fel neergeslagen door de regering en verviel het land in een diepe economische crisis. Vooral arme mensen hebben daardoor minder toegang tot goede gezondheidszorg.

Bovendien werd door de economische crisis het gemeentebudget met 75% (ten opzicht van 2018) gekort en San Pedro de Lóvago beschikt nu niet over voldoende financiële middelen om het personeel afdoende uit te rusten en te beschermen tegen besmetting van het coronavirus. Dit geldt ook voor de meest kwetsbare groepen zoals ouderen, die vaak onbeschermd zijn en vaak verlaten door hun families. De gemeenteraad wil daar wat aan doen.

Door de inkoop van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, spatmaskers, zeep, eerste hulpmiddelen en medicijnen wil de gemeente kits samenstellen voor de alleenstaande senioren in San Pedro de Lóvago. Ook worden extra beschermingsmiddelen gekocht voor het personeel en bezoekers van het gemeentekantoor. Op deze wijze hoopt Gonzalez het aantal besmettingen te beperken.

De totale kosten voor de inkoop van de materialen zijn €7.500. Door de urgentie heeft GESP al het bedrag overgemaakt naar San Pedro. Dit bedrag kwam uit fondsen die voor andere projecten bestemd waren. Daarom vragen wij u om een hulp. Doneren kan door overmaking op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP. U kunt ook mailen naar info@gespgennep.nl.

Foto: In San Pedro de Lóvago werd al chloor als ontsmettingsmiddel aan de inwoners verstrekt. Zo hoopt de gemeeenteraad de virusuitbraak te beperken. Op onze facebookpagina delen we meer foto’s.