Projectnieuws

Installatie waterpompen op zonne-energie in Palo Solo en Pochomil

Deze week bracht de burgemeester van San Pedro de Lóvago een bezoek aan het watercomité (CAPS) in Palo Solo (foto) om te vertellen dat begonnen kan worden met de aanleg van de waterpomp op zonne-energie. Ook kan binnenkort gestart worden met een de aanleg van de pomp in Pochomil. Deze projecten zijn gefinancierd door de Gebr. van den Boschstichting.

Het gebrek aan schoon drinkwater belemmert de huishoudelijke en economische activiteiten. Water moet van ver gehaald worden en is minder schoon. Vooral kinderen en ouderen worden bij het drinken van slecht drinkwater blootgesteld aan parasitaire ziekten en krijgen diarree. Daarom is schoon drinkwater nabij elk huis zo ongelofelijk belangrijk.

In Palo Solo en Pochomil is een put aanwezig, maar het water zit te diep om het handmatig op te pompen. Daarom wordt gekozen voor een elektrische pomp die werkt op zonne-energie. Deze panelen komen op een klein huisje te liggen waarin de installatie zal staan. Vanaf de put zullen leidingen gelegd worden naar 30 huizen in Palo Solo en 20 in Pochomil. Het water wordt automatisch voorzien van een kleine hoeveelheid chloor om mogelijke ziekteverwekkers tegen te gaan. Elke aansluiting kent een watermeter.

De gemeente San Pedro de Lóvago is de uitvoerder. De inwoners graven zelf de geulen voor de waterleidingen; voor het technische gedeelte worden vaklui ingehuurd.

Volgend jaar komt er ook een drinkwatersysteem in Bulun. Dit zal een systeem zijn gebaseerd op zwaartekracht. GESP heeft al veel ervaring met het ondersteunen van drinkwaterprojecten.