Projectnieuws

San Pedro de Lóvago blij met extra beschermingsmiddelen

In Nederland is het dragen van een mondkapje voor de meeste openbare ruimtes nog een advies. In Nicaragua is het geen advies van de overheid, maar volgen de meeste mensen de richtlijnen van de WHO. Al snel bleek echter dat er een tekort aan beschermingsmiddelen was. GESP besloot de partnerstad San Pedro de Lóvago van extra middelen te voorzien. Het gemeentepersoneel kan nu op een veiligere manier haar werk doen.

De burgemeester van San Pedro de Lóvago, Ramon Gonzalez, vertelde ons dat de eerste 4 maanden na de eerste geregistreerde besmettingen met COVID-19-virus in april moeilijke maanden waren. “In San Pedro zelf waren meerdere besmettingen met lichte verschijnselen en de meeste konden thuis behandeld worden. Zeker 8 ambtenaren waren ook besmet en zijn langere tijd in thuisisolatie geweest. Maar doordat we de richtlijnen van de WHO opvolgen, is verdere uitbraak uitgebleven. En we blijven natuurlijk waakzaam.”

De burgermeester gaat verder in op de economische gevolgen van het coronavirus: “Het werk van alle overheidsinstellingen in de gemeente gaat normaal door. De coöperatie Chontalac bleef melk ophalen en daarvoor is de prijs voor melk nauwelijks veranderd. Ook andere kleine bedrijven zijn economisch actief gebleven. Wel werd de boerenmarkt gedurende twee maanden opgeschort. Dit was een besluit van de coöperatie verantwoordelijk voor de markt. De boerenmarkt is nu weer elke vrijdag actief. Ook merkten we dat er minder transacties in de veehandel waren. We zagen een daling in onze inkomsten, want over elke transactie wordt belasting geheven. Langzamerhand komt de veehandel weer op gang. Gelukkig. Dat is goed voor onze economie.”

Ramon Gonzalez hoopt dat met de extra beschermingsmiddelen meer besmettingen kan voorkomen, zodat het werk gewoon door kan gaan. Hij bedankt GESP en allen die hieraan bijdroegen. “Wij zijn jullie allen, leden van GESP Gennep, dankbaar voor de waardevolle vriendschap, de samenwerking en jullie onvoorwaardelijke steun.”

Dit ‘coronanoodproject’ voorziet naast extra beschermingsmiddelen voor het gemeentepersoneel en de gemeenteraad ook coronahulppakketten voor kwetsbare ouderen in San Pedro de Lóvago. Dit project werd ondersteund door Rotary Club Cuijk en meerdere particuliere giften.

Op de foto burgemeester Ramon Gonzalez (tweede van rechts) met de viceburgemeester Elisa Gonzalez (links) en twee ambtenaren.